Početna
Kontakt
O Nama
Partneri
Aktivnosti
Komitenti
Galerija Slika
Tekstovi

  • PODSTICAJNA SREDSTVA ZA RURALNI RAZVOJ

Početkom ove godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je donelo Uredbu na osnovu koje je u maju raspisalo Konkurs o korišćenju sredstava za podršku razvoja nepoljoprivrednih aktivnosti na selu za 2010. godinu. Ovim konkursom se utvrđuju uslovi i način korišćenja podsticajnih sredstava namenjenih za izgradnju, adaptiranje ili restauraciju objekata po ugledu na autentične seoske kuće i prateće objekte uz očuvanje narodnog graditeljstva, a u cilju bavljenja seoskim turizmom. Konkursom su predviđena podsticajna sredstva i za poboljšanje pratećih sadržaja koji unapređuju turističku ponudu: opremanje prostorija za pružanje usluga ishrane, organizovanje rekreativnih aktivnosti, nabavku opreme, repromaterijala ili zapošljavanje žena iz seoskog područja na poslovima obavljanja starih i umetničkih zanata i pojedinih poslova domaće radinosti. Pravo na korišćenje podsticaja, pod uslovima utvrđenim ovim konkursom, imaju fizička lica – nosioci porodičnih komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, preduzetnici, udruženja i zadruge osnovane za umetničke i stare zanate i poslove domaće radinosti. Podsticajna sredstva se dodeljuju kao namenska i bespovratna , a rok za podnošenje zahteva po ovom konkursu je 15.08.2010.godine.


Na osnovu prethodno donete Uredbe, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je raspisalo i Konkurs o uslovima i načinu korišćenja podsticajnih sredstava za ruralni razvoj kroz investicije u prerađivačke kapacitete za preradu mleka i mesa u 2010. godini. Podsticaji se ostvaruju za namene investiranja u izgradnju objekata za preradu mleka ili mesa, izgradnju prostorija za prikupljanje i skladištenje mleka ili mesa, nabavku novih proizvodnih linija za proširenje asortimana proizvoda i modernizaciju prerađivačkih kapaciteta, kao i izgradnju objekata i nabavaku opreme za upravljanje otpadom u klanicama i prerađivačkoj industriji. Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava pod uslovima utvrđenim ovim konkursom imaju pravna lica i preduzetnici.


Podsticajna sredstva se dodeljuju kao namenska i bespovratna , a rok za podnošenje zahteva po ovom konkursu je 15.08.2010.godine.


Više informacija o konkursima kao i obrasce potrebne za učešće na navedenim konkursima zainteresovana lica mogu dobiti u Agenciji za mala i srednja preduzeća i registrovana poljoprivredna domačinstva u Jagodini.

 
© Agencija Autentik

Ukupno: 4183    Danas: 2    Juče: 18