Početna
Kontakt
O Nama
Partneri
Aktivnosti
Komitenti
Galerija Slika
Tekstovi

  • PRAVO VREME ZA PLANIRANjE

Sajmovi predstavljaju prvi instrument organizovane prodaje robe i prepoznajemo ih još u srednjem veku. Vremenom su izgubili prodajni karakter a stekli izložbeni. Praktično, sajamski nastupi su za mnoga preduzeća primarna promotivna orijentacija, pogotovo za ona preduzeća koja su orijentisana na industrijske potrošače.


Izlaganjem na sajmovima i uspostavljanjem kontakata sa drugim firmama stvara se prilika za bolje upoznavanje sa postojećim trendovima i konkurencijom. Poseta sajmovima, kao i učešće na njima od velike je važnosti, naročito za ulazak na neko novo tržište. Veliki broj preduzeća koristi upravo sajmove kao način marketinškog predstavljanja koji po svom značaju i obimu komunikacije i prodaje može da nadmaši ličnu prodaju i oglašavanje u medijima. U proseku troškovi sajmova iznose 40 odsto budžeta koje firme izdvajaju za promociju.


Sajmovi danas predstavljaju nezaobilaznu kariku u lancu prodaje. Da bi se napravila dobra projekcija budžeta za učestvovanje na sajmu treba doći do podataka o broju izlagača i broju posetilaca na sajmu, broju zemalja učesnika ukoliko se radi o međunarodnim sajmovima, propratnim događajima i medijskom praćenju sajma. Nastup na sajmu predstavlja značajan trošak za preduzeća, pa se zbog toga uvek preporučuje da se nastup pravovremeno planira. Da bi se lakše podneli finansijski troškovi zakupa prostora, špedicije, montaže i demontaže štanda, upisa u katalog sajma i drugih redovnih sajamskih aktivnosti mnogi privrednici a naročito preduzetnici i poljoprivrednici se udružuju. Tako u okviru svojih asocijacija jeftinije dolaze do mesta, koje će im omogućiti promociju i prezentaciju sopstvenih kvaliteta. To se moglo videti i na Međunarodnom sajmu preduzetništva „Biznis baza“ koji je održan od 26. do 28.11. ove godine na Beogradskom sajmu. Najčešće je najjednostavniji, a sigurno i najjeftiniji izbor, nastup u okviru nacionalnog štanda. SIEPA svake godine organizuje kolektivne nastupe na sajmovima u inostranstvu, a pod određenim uslovima refundira troškove pojedinačnih nastupa. Zato možemo raći da je sada pravo vreme za uspostavljanje kontakata, kako sa kolegama tako i sa organizatorima učešća na sajmovima za narednu poslovnu godinu, da bi i finansijski i nefinansijski efekti za izlagače bili što bolji.

 

 
© Agencija Autentik

Ukupno: 4183    Danas: 2    Juče: 18