Početna
Kontakt
O Nama
Partneri
Aktivnosti
Komitenti
Galerija Slika
Tekstovi

  • MEĐUNARODNI STANDARDI KAO USLOV ZA IZVOZ

Standard je uzor, obrazac, dokument kojim se utvrđuju pravila, smernice ili karakteristike za aktivnosti ili njihove rezultate radi postizanja optimalnog nivoa uređenosti u određenoj oblasti.


Uticaj standarda u svakodnevnim aktivnostima često se ne vidi, ali oni daju ogroman doprinos u gotovo svim aspektima svakodnevnog života. Uvođenje sistema standarda postaje obavezan element poslovanja u savremenom društvu. Široka paleta međunarodnih standarda uvodi red u poslovanje privrednih subjekata, organizacija i institucija. Sertifikaciju standarda, odnosno verifikaciju ispunjenosti vrše sertifikaciona i akreditaciona tela. Standardizacija procesa proizvodnje garantuje da proizvod odgovara unapred postavljenim zahtevima, da je usaglašen sa propisima, uređajima i instalacijama i da će ispunjavati definisane kriterijume bezbednosti i efikasnosti u korišćenju. I još nešto. Poštovanjem standarda se postiže da se zna ko je odgovoran za svaku fazu proizvodnje ili prometa određenog proizvoda, što dovodi do neuporedivo veće efikasnosti kontrolnih subjekata u lancu događaja od proizvođača do potrošača.


Međunarodna organizacija za standardizaciju ISO (International Organisation for Standardisation) je najveća svetska institucija za razvoj standarda i čini je mreža nacionalnih instituta u 156 zemalja sa sedištem u Ženevi. Usvajanje ISO standarda za privredne subjekte praktično znači da se u razvoju svojih proizvoda mogu takmičiti sa konkurentima na tržištima širom sveta, a za potrošače, postojanje globalne podudarnosti tehnologija, koje se postižu primenom međunarodnih standarda, donosi mogućnost znatno šire ponude i pogodne efekte konkurencije. Sama činjenica da proizvod ili usluga odgovara međunarodnim standardima pruža garanciju u pogledu njihovog kvaliteta, pouzdanosti i bezbednosti u korišćenju, i samim tim donose sigurnost potrošačima.


Porodica standarda ISO prvenstveno je usmerena na upravljanje kvalitetom. Privredni subjekti moraju da ispoštuju određene principe i očekivanja potrošača u pogledu kvaliteta, isporuke, cene i pouzdanosti. To se može ostvariti ako se u svakom trenutku zna ko, kako, kada i gde obavlja aktivnosti vezane za optimalno funkcionisanje čitavog poslovnog sistema radi obezbeđivanja kvaliteta. Koristi uvođenja sistema kvaliteta su povećanje profita, smanjenje troškova poslovanja, povećanje nivoa kvaliteta proizvoda i usluga, uklanjanje barijera za poslovanje na domaćem i svetskom tržištu i sl.


„HACCP“ ( poznatiji kao ''hasap'' ) - predstavlja logičan, naučno zasnovan sistem kontrole procesa proizvodnje i distribucije prehrambenih proizvoda. Njegovom primenom obezbeđuje se proizvodnja i promet zdravstveno ispravne hrane, bezbedne od hemijskih, bioloških ili fizičkih rizika. Primenjuje se u, pre svega, prehrambenoj industriji, ali mora da obuhvati i kompletan lanac proizvodnje hrane. Za razliku od sistema propisa koji predviđaju sankcije kada se utvrdi da je hrana neispravna, kada je šteta već nastala i to kako po zdravlje potrošača, tako i finansijski za proizvođa, hasap predstavlja preventivni sistem mera. On sadrži mere koji osiguravaju bezbednost hrane u svakom koraku procesa proizvodnje, pa je s toga obavezan ne samo u prehrambenoj industriji, već i u transportnim preduzećima, hladnjačama, maloprodajnim objektima, pekarama, restoranima, poslastičarnicama, kioscima brze hrane, odnosno svuda gde se može neadekvatnom pripremom i uslugom može ugroziti zdravlje potrošača. Može se upotrebiti kao niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane. Ovaj evropski standard o bezbednosti hrane je još uvek nedovoljno poznat našim privrednim subjektima, ali je važno napomenuti da je njegova primena trenutno jedan od osnovnih preduslova za izvoz naših prehrambenih proizvoda i osvajanje evropskog tržišta.


Veliki procenat svetskog stanovništva čine pripadnici jevrejske i muslimanske zajednice, koji konzumiraju prehrambene proizvode u skladu sa verskim pravilima. Stoga hrana koju oni koriste podleže specijalnim standardima. HALAL proizvodi i usluge su zdravi i ispravni za sve korisnike, a za potrošače islamske veroispovesti su jedini ispravni. KOŠER hrana je zdrava i ispravna za sve potrošače, ali je za jevrejske vernike jedina ispravna. U proizvodnji hrane po ovom standardima postoje vrlo stroga pravila o vrsti namirnica, dodataka, posuđa i načinu pripremanja hrane koja su u skladu sa verskim pravilima muslimana i jevreja. Imajući u vidu njihovu veličinu i finansijsku sposobnost ne treba zanemariti mogućnosti za izvoz koje HALAL i KOŠER tržište otvaraju našim proizvođačima hrane. Sertifikaciju i resertifikaciju, kao i za ostale standarde svojim programima stimuliše Agencija za strana ulaganja i podsticaj izvoza.


Obzirom da je uvođenje međunarodnih standarda u naše proizvodne pogone ili poljoprivredna gazdinstva vrlo bitno za poboljšanje izvoznih potencijala, svake godine se od strane državnih institucija privrednicima putem konkursa dodeljuju podsticajna sredstava, koja im olakšavaju finansiranje ovih projekata. Agencija za mala i srednja preduzeća i registrovana poljoprivredna domaćinstva u Jagodini je već učestvovala u promociji jednog ovakvog konkursa od strane SIEPEe. Početkom naredne godine očekujemo nove konkurse koje ćemo detaljno prezentirati našim privrednicima.

 

 
© Agencija Autentik

Ukupno: 4183    Danas: 2    Juče: 18