Početna
Kontakt
O Nama
Partneri
Aktivnosti
Komitenti
Galerija Slika
Tekstovi

  • KLASTERI - bitan faktor ekonomskog razoja

Udruživanje pojedinaca koje za svrhu ima ostvarivanje zajedničkog interesa nije nepoznat koncept u istoriji čovečanstva. Zavisno od nivoa ekonomskog razvoja lokalne zajednice i društvene strukture u celini udruživanje je u prošlosti funkcionisalo sa promenljivim uspehom. Ubrzani ekonomski razvoj svuda u svetu je pojačao potrebu preduzeća za udruživanjem mnogo pre nego što je pojam klastera ušao u ekonomsku literaturu (u poslednjoj deceniji dvadesetog veka).


Pod pojmom klastera podrazumeva se skup geografski koncentrisanih poslovnih subjekata srodnih ili različitih delatnosti i sa njima povezanih organizacija podrške (obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija, organizacija koje garantuju kritičnu masu znanja, tehnologija, resursa i sl.). Članove klastera povezuju zajednički interesi i potrebe na području nabavke, prodaje, specijalizovanih usluga, radne snage, tehnologije, protoka informacija, kreiranje dijaloga po pitanju uticaja na donošenja propisa i td.


Formiranje i razvoj klastera je organizovani napor da se kroz saradnju i konkurentski odnos članova ostvari veća konkurentnost preduzeća u jednom području, čime se ostvaruje jačanje regionalnog identiteta i građenje nacionalnog i internacionalnog ugleda. Proces razvoja klastera je dugotrajan društveno-ekonomski proces, koji je od strane Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, Ministarstva trgovine i usluga, SIEPA i drugih zainteresovanih institucija prepoznat kao vrlo bitan faktor razvoja našeg društva, pa je u skladu sa tim pripremljen i sprovodi se višegodišnji Program za razvoj klastera. Jedan od mehanizama podrške razvoju klastera su bespovratna podsticajna sredstva koje Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj daje za investiranje u razvoj konkurentnosti i inovativnosti, eko-inovacije, turizam i sl.


Tipični primeri klastera u Srbiji su Automobilski klaster Srbije, Srpski softverski klaster, Klaster BIPOM-Balkansko-crnomorska Industrija poljoprivredni mašina, Šumadijaki cvet- klaster proizvođača cveća, Agencija za drvo - klaster drvoprerađivača Srbije, Galenit- klaster za organizovano sakupljanje i reciklažu istrošenih baterija i akumulatora, Građevinski klaster Dunđer-Niš, Klaster proizvođača obuće opštine Knjaževac, Fond Kraljevski odmor – turistički klaster opštine Kraljevo, Istar 21 – udruženje za unapređenje saradnje i razvoj turizma u Podunavlju, Embedded.rs -klaster za integrisane elektronske sisteme, Asocijacija za razvoj poslovnog, M.I.C.E. i manifestacionog turizma, Klaster medicinskog turizma, Turistički klaster Srem, Prvi klaster plastike i ambalaže-JATO, Fond Eko krug – klaster za preuzimanje, pakovanje, preradu i trajno zbrinjavanje elektronskog, industrijskog i opasnog otpada, Netwood – klaster proizvođača nameštaja, Klaster MEMOS -udruženje za unapređenje konkurentnosti metalskih proizvođača, Alko klaster južne Srbije – klaster proizvođača grožđa,voća, vina i rakije sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Pekos- klaster pekarske proizvodnje.


Cilj ovog priloga je da se u našem regionu probudi interesovanje za koncept razvoja putem udruživanja u klastere, a Agencija za mala i srednja preduzeća i registrovana poljoprivredna domaćinstva u Jagodini stoji na raspolaganju svim zaintersovanim subjektima za obezbeđivanje detaljnijih informacija o ovoj temi.

 

 
© Agencija Autentik

Ukupno: 4183    Danas: 2    Juče: 18