Početna
Kontakt
O Nama
Partneri
Aktivnosti
Komitenti
Galerija Slika
Tekstovi

  • Evropska mreža preduzetništva u Srbiji

U okviru svojih redovnih aktivnosti, predstavnici Agencije za mala i srednja preduzeća i registrovana poljoprivredna domaćinstva u Jagodini prisustvovali su 13.07.2009.god. prezentaciji Evropske mreže preduzetništva u Srbiji, koju je u Paraćinu u okviru svoje službe priredila Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva iz Beograda. Kako je zbog ograničenog prostora navedenom skupu mogao da prisustvuje samo mali broj privrednika iz Jagodine, dogovoreno je da u narednom periodu bude organizovan sastanak istog tipa u Jagodini. Obzirom da su za sprovođenje bilo kakve poslovne ideje najvažnije prave informacije u pravo vreme, smatramo da je u toku planiranja ovog sastanka potrebno upoznati javnost sa osnovnim podacima o Evropskoj mreži preduzetništva.


Evropska mreža preduzetništva u Srbiji je projekat odobren od strane Evropske komisije u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovativnost (CIP). Realizatori projekta su Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Institut Mihajlo Pupin i Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza. Posmatrači projekta su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj i Kancelarija za evropske integracije. Projekat omogućava približavanje malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i naučno istraživačkih organizacija iz Srbije tržištima Evropske unije i ostalih zemalja članica mreže.


Ciljne grupe su mala i srednja preduzeća i preduzetnici kojima se nudi mogućnost kontakta sa korisnicima mreže u cilju pronalaženja novog tržišta za nabavku sirovina ili prodaju proizvoda, novog rešenja za odlaganje i reciklažu industrijskog otpada bez zagađivanja okoline, odlaganje bio-otpada i korišćenje bio-mase kao obnovljivog izvora energije, rešavanje kadrovskih problema u skladu sa pozitivnim propisima u okruženju, kao i mnoga druga pitanja koja se pojavljuju u poslovnoj praksi naših privrednika. Bitno je napomenuti da se Evropska mreža preduzetništva posebno bavi inovacijama, transferom tehnologija, istraživačkim projektima i širenjem informacija o programima za istraživanje i razvoj.


Da bi privrednici iz našeg okruženja mogli koristiti informacije koje Evropska mreža preduzetništva čini dostupnim, potrebno je, pre svega, da dostave informacije o sebi i svojoj delatnosti na obrascu koji je za to predviđen, da bi bili uneti u jedinstvenu bazu podataka mreže. Obzirom da se naročita podrška od strane nadležnih institucija daje različitim vidovima udruženja, klasterima, zadrugama i sl., predlažemo da naši privrednici razmotre i mogućnost međusobnog povezivanja radi zajedničkog nastupa na tržištu, smanjenja troškova proizvodnje, dobijanja subvencija i sl.


Kontakt sa Evropskom mrežom preduzetništva u Srbiji može se uspostaviti preko Agencije za mala i srednja preduzeća i registrovana poljoprivredna domaćinstva u Jagodini, a ukoliko postoje zahtevi za specifičnim detaljnim informacijama o pojednim poslovnim temema, moguće je organizovati i posebne sastanke, predavanja ili tribine, koje će privrednicima iz naše sredine pomoći u unapređenju proizvodnje.

 

 
© Agencija Autentik

Ukupno: 4183    Danas: 2    Juče: 18